EDIT

2022.11.23.
EDIT

A repozitórium egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerver, amely tudományos anyagok archiválására és világszerte díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgál.

ELTE Repozitórium - ELTE Digitális Intézményi Tudástár (EDIT)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Intézményi Tudástára az egyetemen létrehozott dokumentumok tárhelye, archívuma,az Egyetemen készült tudományos anyagok archiválására és díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgál.

6/2012. (II. 23.) számú rektori utasítás az Eötvös Loránd Tudományegyetem publikációs tevékenységének nyilvántartásáról 7. §  m) és n) pontja értelmében szükséges az Egyetemhez kötődő publikációkat archiválni az EDIT-ben.

Az MTMT-be már felvett tudományos publikációk bibliográfiai adatai pár kattintással átkerülhetnek az EDIT-be. Egyszeri bevitellel szerepeltethetjük a tételeket a bibliográfiai adatbázisban (MTMT), és a teljes szövegű hozzáférést adhatunk az EDIT-ben.
Feltöltési útmutató az MTMT-ből

Az EDIT-ben valamennyi dokumentum egy egyedi Handle-azonosítót kap, amely hivatkozásként használható. Ez az egyedi azonosító (úgynevezett URI „Universal Resource Identifier” cím) állandó elérést tesz lehetővé a dokumentum esetleges helyváltoztatása után is. 

Általános tájékoztató>>>

Az EDIT működtetésének szakmai irányítását az Egyetemi Könyvtár látja el. Központi tájékoztatás és adminisztráció:  Fejes Judit és Móring Tibor (editadmin@lib.elte.hu)

Az ELTE PPK adminisztrációját Horváth Klára intézi.

Egyetemen kívüli repozitóriumok

Világszerte számos intézményi és tudományterületi repozitórium létezik. Az open access repozitóriumokat több regiszterben gyűjtik: openDOAR és ROAR. A repozitóriumi elhelyezésre vonatkozó előírásokat pedig a ROARMAP felületén regisztrálhatják.

Repozitóriumok közös keresőfelületei

  • OAI - magyarországi repozitóriumok közös keresőfelülete
  • BASE
  • MeIND (német nyelvű)